Ska man vaccinera sig?

Förlåt! Jag har haft ett långt uppehåll från den här bloggen och ber så hemskt mycket om ursäkt för det. Jag har varit ute på resande fot under ett halvår och har faktiskt inte riktigt haft tid eller fokus till att skriva. Jag och en kompis åkte ner till sydasien för att se oss om i den vackra naturen och för att lära oss mer om dykning. Jag blev så fast att jag faktiskt tog dykarcertifikat och arbetade som dykinstruktör i Vietnam den sista månaden. Livet under vattnet är fantastiskt!

Resan tog snabbt slut

Planerna var egentligen att stanna åtta månader i Asien. Men en dag fick jag ett meddelande av syrran där hon berättade att mamma var dålig. Jag ringde upp direkt och fick klart för mig att hon hade väldigt starka smärtor. Hon låg i sängen mest hela tiden, var yr, hade ont i huvudet och hade ganska hög feber. Tydligen hade det här hållit på ett par dagar och läkarna visste inte riktigt vad det kunde vara.

Det kändes helt plötsligt inte så kul att ha sin mamma på andra sidan jordklotet så jag bestämde mig redan samma kväll för att boka en resa hemåt.

Bältros – ingen dans på rosor

Ett par dagar senare var jag hemma i kalla Sverige, men i mammas varma lilla lägenhet. Det var så skönt att komma dit och se henne, trots att hon var nedbäddad med smärtor. Jag hade lika dåligt samvete när jag var i Vietnam, som vad hon var för att hon hade ”lurat” hem mig. Tydligen hade symptomen varit bältros, och hela hennes hud på ena sidan kroppen var täckt med kliande blåsor. Jag sov kvar hos henne i flera veckor, baddade med kylbalsam vatten och stoppade i henne Alvedon.

Jag ska ha Sveavaccin

Jag har nog aldrig sett mamma så här sjuk någon gång. Smärtorna var riktigt jäkliga och höll i sig över två månader. Det kan visst hålla sig kvar så där länge när man är lite äldre. Man kan bara få bältros om man har haft vattenkoppor tidigare i livet, tydligen stannar viruset kvar i kroppen resten av livet… Helt plötsligt kan det blossa upp igen, och har man riktig otur så kan man behöva läggas in.

Från det att man fyller 50 år så kan man vaccinera sig mot bältros, läs mer på Sveavaccin. Nu är ju jag inte riktigt så gammal ännu, men syrrans gubbe och mina mostrar gick iväg direkt. Och en sak är klar, den dagen jag fyller 50 så är det jag som sitter där med vaccinsprutan i låret!

syringe-417786_640

Category: Okategoriserade

- 20 september, 2016

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *