Nobelpriset 2014 i fysiologi eller medicin

Nobelpriset i biologi finns inte, men nobelpriset i medicin, eller fysiologi, är minst sagt enkelt att relatera till mitt område. Det har i grund och botten med det biologiska att göra, och det är ju givetvis så att det är många biologer som på ett eller annat sätt har funnits med bakom ett pris. Det är varje år intressant att följa vilka som tilldelas priset, och det är Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet som ligger bakom valet. Nervöst för många inom området, och att tillskrivas äran av en upptäckt eller utveckling som resulterat i ett nobelpris gör att personerna bakom blir historiska inom sitt område. Som forskare går det inte att vinna något finare pris än just nobelpriset.

Det är många som har fått priset, och 2014 tilldelades det norska paret May-Britt Moser och Edvard I. Moser. Tillsammans med John O´Keefe fick de dela på priset (som så många gånger är fallet eftersom det är ovanligt att priset, oavsett kategori, tilldelas en enstaka). Det som gjorde att de tilldelades priset var att de har upptäckt att det finns celler som utgör ett positioneringssystem i våra hjärnor.

Det är inte helt fel att säga att dessa tre forskare har upptäckt den inre GPS:en i våra hjärnor, det som gör det möjligt för oss att lokalisera oss och känna igen oss på olika platser. Det har visat sig genom deras forskning att det är en omfattande intellektuell process som sker i hjärnan för att göra positioneringen i rummet möjlig. Det är ett genombrott i kampen om att förstå hur våra hjärnor fungerar, för vi vet ännu inte allt som finns att lära om den.

Category: Okategoriserade

- 10 mars, 2015

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *