Havets häftiga monster

Det är mycket som finns att lära om havet och varelserna som bor där. När vi tittar i detalj på allt som lever i våra hav så är det ibland mycket skrämmande upptäckter vi gör. Framför allt om vi börjar leta på djupa nivåer eller vill utreda hur giftiga vissa djur är. Det finns mycket märkliga varelser i djupen och planetens giftigaste djur, kubmaneten, finns i havet. De får mer kända monster, som hajen, att blekna i jämförelse. Faktum är att hajen inte är speciellt farlig för oss människor, och ansvarar för enbart en ytterst liten del av dödsfall. Hajar är egentligen väldigt häftiga djur, som vid närmare undersökning är än mer komplexa än vi först trott.

Hajar är ett av havens kanske bäst anpassade djur, baserat på hur de jagar. De har visserligen en kropp som gör att de behöver hålla sig simmande hela tiden för att inte sjunka, men sättet de i detalj jagar på är förbluffande på många sätt. Det har nämligen visat sig att hajen använder sig av sina kunskaper och sinnen i samspel när de jagar. Som en utomstående så förefaller det ligga mycket planering bakom, men hos hajen är det en naturlighet i det, ett givet sätt att jaga.

De använder dels sina känsliga luktsinnen i inledningen av jakten, där de lokaliserar bytet. Efter att de närmar sig går de över till sin syn och ett sinne som gör att de kan notera tryckförändringar i vattnet. Avslutande delen av jakten är den elektriska delen, den som möjliggör precision i fångsten. Hajar fortsätter dessutom att jaga trots att sinnen har blivit blockerade. För att lära er mer om detta så rekommenderar jag er att läsa denna artikel.

Category: Okategoriserade

- 22 mars, 2015

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *