Den goda delen av en skogsbrand

Det är såklart fruktansvärt om en skogsbrand bryter ut, som exempelvis den som härjade i Sverige och Västermanland under 2014. Mycket skog förstördes, och en del byggnader, men lyckligtvis var de materiella skadorna och personskadorna försvinnande små med tanke på eldens omfattning. Dock är inte en skogsbrand helt av ondo, utan för oss biologer så finns det en mycket positiv del i det hela. Ett nedbrunnet område skog är nämligen inte dött. Det pyr av liv och gynnar en biologisk mångfald. Det kan låta konstigt, men genom en skogsbrand så bevaras faktiskt den biologiska mångfalden i området och ges en chans att växa till sig.

Skogbränder har alltid härjat runt om på planeten, och tack vare att vi har blivit så bra på att släcka är det inte alls lika vanligt längre. Det är ett problem för vissa djurarter, eftersom att bränder varit en naturlig del av deras liv och gjort att de är beroende av det som kommer efter en skogsbrand av den enkla anledningen att de har anpassat sig efter den. Det är både plantor, fröer och djur som behöver den här kraftiga omställningen som bränder innebär, och det är också därför som man ibland utför kontrollerade skogbränder. Det handlar helt enkelt om naturvård, hur märkligt det än låter.

Så en förödande brand är på intet sätt slutet på någonting, utan snarare börja på något alldeles nytt som gynnar naturen på ett oslagbart sätt. Det blir intressant att se hur djur- och växtliv har utvecklat sig om fem år i det område av Västmanland som brann 2014.

Category: Okategoriserade

- 3 april, 2015

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *